środa, 24 kwietniaBLOG KULINARNY

Wegetariański pasztet warzywny

Pasztet warzywny jest znakomitym odpowiednikiem wersji mięsnej, niektórzy nawet twierdzą, że jest smaczniejszy. Jedno jest pewne – jest zdrowszy, mniej kaloryczny i wcinać go mogą nie tylko wegetarianie, ale i mięsożercy.

ZOBACZ FILM jak przyrządzić pasztet warzywny wegetariański:

Poniżej filmu znajdziesz listę składników, proporcje oraz instrukcję przygotowania.

Na gorąco pasztet warzywny może być znakomitym daniem obiadowym, podawany z ziemniakami lub kaszą i z surówką. Na zimno stanowi idealną przekąskę czy dodatek do kanapek. Dobrze smakuje z zimnym pomidorem, łagodną musztardą (sarepska lub francuska) lub chrzanem. Na słodko znakomity z żurawiną.

Wydruk przepisu
Wegetariański pasztet warzywny
Wegetariański pasztet warzywny
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
PRZYPRAWY
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
PRZYPRAWY
Wegetariański pasztet warzywny
Sposób przygotowania
  1. Ugotuj umyte warzywa. Pieczarki gotuj przez 2 minuty (lub sparz je wrzątkiem), marchew - 10 minut, seler - 15 minut. Używając całego selera sprawisz, że pasztet będzie miał jego wyraźny posmak.
    Wegetariański pasztet warzywny
  2. Pokrój cebulę i smaż na patelni na oleju ze szczyptą soli do zeszklenia. Następnie dodaj szczyptę pieprzu ziołowego, czarnego i majeranku. Smaż do zrumienienia. Nie zapomnij pomieszać od czasu do czasu 😉
    Wegetariański pasztet warzywny
  3. Przestudzone warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Seler, marchew, pieczarki, fasolę, usmażoną cebulę zmiel w maszynce do mięsa lub przy pomocy blendera. Uważaj na palce - pasztet jest wegetariański 😉
    Wegetariański pasztet warzywny
  4. Udało się? BRAWO! Zmielone warzywa przełóż do miski, dodaj 2 jaja, masło, część bułki tartej i przyprawy (curry, pieprz czarny, sól, majeranek).
    Wegetariański pasztet warzywny
  5. Całość wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt wilgotna - dosyp więcej bułki tartej.
    Wegetariański pasztet warzywny
  6. Przełóż całą masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posyp sezamem, który jest tutaj nie tylko dla ozdoby, ale również dla walorów smakowych.
    Wegetariański pasztet warzywny
  7. Czas na pieczenie. Do rozgrzanego do 175 stopni C piekarnika włóż formę. Czas pieczenia to około 40-45 min. Brzegi będą już lekko brązowe, a całość może nieco odchodzić od papieru.
    Wegetarianski pasztet warzywny
  8. Na gorąco pasztet może być znakomitym daniem obiadowym, podawany z ziemniakami lub kaszą i z surówką. Na zimno stanowi idealną przekąskę czy dodatek do kanapek. Bon Appetit!
    Wegetariański pasztet warzywny
Pozostałe informacje

Poniżej galeria zdjęć Waszych pasztetów, wg powyższego przepisu. Jeśli chcesz, by pojawiło się tam również Twoje zdjęcie - prześlij je na adres info@NewOldResipes.pl. Dzięki!

Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *