Jagodzianki – drożdżowe, pachnące, jeszcze ciepłe. Niektórym przypominają dzieciństwo, inni kupują je codziennie w piekarni. Kto ich nie lubi, no kto?
Wyjątkowo smaczne świetnie nadają się na śniadania wraz z ciepłym mlekiem. Mogą też stać się główną atrakcją przyjęcia wśród grona znajomych, czy pikniku. Lubiane przez dzieci zapewniają niesamowite pamiątkowe zdjęcia z brudnymi od jagód zębami.
Jagodzianki są niezwykle proste w przygotowaniu, choć trzeba na nie troszkę poczekać, ze względu na ciasto, które musi wyrosnąć. Ale co to za problem? ŻADEN! Bierzemy się za robotę!
Możesz je zrobić samodzielnie – niespodzianka dla bliskich. Możesz również potraktować wyrabianie tych jagodowych drożdżówek jako świetną zabawę z dziećmi, czy z całą rodziną. Czas spędzony na gotowaniu czy pieczeniu z pewnością nie jest czasem straconym ;).
ZOBACZ FILM – przepis na jagodzianki z sosem jagodowym:
Poniżej filmu znajdziesz listę składników, proporcje oraz instrukcję przygotowania.
Napisz w komentarzu na dole jak wyszły Twoje jagodzianki, podziel się wrażeniami z innymi.
Koniecznie zobacz: PRZEPIS NA CHLEB Z ZIARNAMI
Więcej o zdrowym żywieniu na ZIOŁOWO i ZDROWO
Czas przygotowania | 45 minut |
Czas gotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 120 minut |
Porcje |
sztuk
|
- 10 g drożdże instant
- 150 g cukier biały
- 700 g mąka pszenna
- 320 ml mleko
- 150 g masło
- 150 g ziemniak gotowane, tłuczone
- 2 ml olejek waniliowy
- 1/4 łyżeczki sól
- 200 g jagody
- 1 szt jajko
- 3 łyżki woda
- 2 łyżki cukier puder
- 200 g śmietana najlepiej gęsta, może być 18% lub 36% do deserów
Składniki
|
|
- Drożdże, cukier oraz mąkę wymieszaj z odrobiną ciepłego (ale nie gorącego!) mleka. Odstaw do wyrośnięcia na 10 minut.
- Masło i cukier wymieszaj w robocie kuchennym lub ręcznie. Dodaj ugotowane ziemniaki. Wcześniej przeciśnij je przez praskę lub utłucz innym sprawdzonym sposobem.
- Dodaj mąkę oraz mleko i wymieszaj z wyrobioną wcześniej masą.
- Dodaj olejek waniliowy do smaku, sól oraz pozostałe składniki: mąkę, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie wymieszaj, do momentu aż masa nie będzie klejąca. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 90 minut.
- W tym czasie przygotuj jagody (lub inne owoce leśne) oraz formę do pieczenia.
- Kiedy ciasto osiągnie puszystość, przystępujemy do tworzenia jagodzianek. Odrywamy lub odcinamy nożem kawałki ciasta i rozpłaszczamy (lub wałkujemy, jeżeli ktoś woli). Dodajemy 2 łyżeczki jagód i zagniatamy ciasto dokładnie, aby w trakcie pieczenia ciasto się nie rozkleiło.
- Zapełniamy całą formę do pieczenia podłużnymi lub okrągłymi bułeczkami. Odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. pół godziny. W tym czasie nasze bułeczki nabiorą puszystości i miękkości.
- Po wyrośnięciu posmarować jagodzianki dobrze roztrzepanym jajkiem z wodą. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut.
- W tym czasie przygotujemy pyszny sos jagodowy. W tym celu rozgniatamy jagody na jednolitą masę, dodajemy cukier puder oraz śmietanę. Całość dokładnie mieszamy.
- Po wyjęciu jagodzianek z piekarnika możesz delektować się ich smakiem lub podawać z sosem jagodowym.
- Bon Appetit!
Poniżej galeria zdjęć Waszych wypieków, wg powyższego przepisu. Jeśli chcesz, by pojawiło się tam również Twoje zdjęcie - prześlij je na adres info@NewOldResipes.pl. Dzięki!
Koniecznie zobacz: PRZEPIS NA CHLEB Z ZIARNAMI
Więcej o zdrowym żywieniu na ZIOŁOWO i ZDROWO
Spróbowałam je zrobić i wszyły super. Smakowały jak te z dzieciństwa 🙂