niedziela, 14 lipcaBLOG KULINARNY

Boczniaki panierowane – panierka na bogato

Ten przepis na boczniaki panierowane to wynik kilkudziesięciu prób i błędów w drodze do uzyskania idealnej potrawy. Wreszcie się udało!!! Boczniaki w panierce smażoneOczywiście kwestia co jest idealne, to kwestia gustu. Mam jednak nadzieję, że ten przepis na boczniaki do ów gustu Wam przypadnie.

Podłoża do uprawy boczniaków znajdziesz TUTAJ (z rabatem!).

Warto wiedzieć też nieco więcej o samym boczniaku, bo grzyb to niezwykły, wraz z jego prozdrowotnymi właściwościami.
„Grzyb jadalny. Owocniki boczniaka dostarczają łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych; wykryto w nich także obecność lowastatyny obniżającej poziom cholesterolu we krwi.” – te informacje możemy wyczytać z Wikipedii.

Boczniaki panierowaneNie ma tam jednak ani słowa o niezwykłych walorach smakowych tego grzyba oraz o naprawdę wielu jego zastosowaniach. Boczniaka możemy przyrządzić nie tylko w postaci smażonej, ale równie pieczonej, duszonej, gotowanej czy grillowanej. Do najpopularniejszych potraw w skład których wchodzi boczniak ostrygowaty są oczywiście flaczki z boczniaka, leczo lub pieczony boczniak, jako składnik sałatek. Trzeba jednak przyznać, że hitem są właśnie boczniaki panierowane, smażone na chrupiąco, podawane na ciepło. W tej formie boczniaki w panierce mogą też być głównym składnikiem wegetariańskich burgerów.

Pełen wybór artykułów do kuchni i spiżarni TUTAJ (z rabatem!).

BOCZNIAKI – ciekawostka:

A wiecie, że boczniaki występują na wszystkich kontynentach oprócz Antarktydy, a nawet na części wysp? Do tego są w stanie owocować nawet podczas łagodnej zimy. Można je zbierać w naszych lasach zazwyczaj od października do grudnia. Rosną na próchniejących pniach.

Jeśli chcecie dowiedzieć się o nich więcej – polecam znakomity artykuł Doroty Ziembli TUTAJ.

No dobrze, my tu gadu-gadu, a boczniaki zapewne czekają na przyrządzenie.

ZOBACZ FILM – przepis na boczniaki panierowane:

Poniżej filmu znajdziesz listę składników, proporcje oraz instrukcję przygotowania.

Usmażone boczniaki w panierce możesz podać z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Znakomite będą też jako główny składnik obiadu, zamiast mięsa (same korzyści), podane z ziemniaczkami lub kaszą i surówkami. Świetnie smakują również same, jedynie z dodatkiem sosu czosnkowego.

Chcesz wiedzieć więcej o zdrowym odżywianiu? Zajrzyj na stronę Ziołowo i Zdrowo

Hmmm… Zgłodniałem… Idę też usmażyć boczniaki panierowane 😆

Wydruk przepisu
Boczniaki panierowane - panierka na bogato
Boczniaki w panierce smażone
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Boczniaki w panierce smażone
Sposób przygotowania
  1. Witaj. Zaczynamy z boczniakami. Umyj je i odkrój ogonki w taki sposób, by kapelusze były płaskie z dwóch stron. Ogonki są jak najbardziej jadalne, więc możesz również je usmażyć. Jeśli są to bardzo duże i sprężyste ogony, możesz je nieco rozbić. Będą delikatniejsze po usmażeniu.
    Przepis na Boczniaki
  2. Do dużej miski wsyp mąkę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj.
    Boczniaki panierowane smażone
  3. Do drugiej dużej miski wsyp bułkę tartą, pokruszone płatki kukurydziane, sezam i siemię lniane.
    Boczniaki panierowane smażone
  4. Do trzeciej miski wbij 2 jajka i dolej mleko. Całość musi być bardzo dokładnie roztrzepana, tak by nie zostały w całości żadne fragmenty białka jajek.
    Boczniaki panierowane smażone
  5. Czas na panierowanie. Koniecznie zachowaj kolejność: 1. Mąka 2. Jajka 3. Bułka tarta Dzięki temu panierka będzie się trzymać grzybów i nie będzie odpadać w czasie smażenia. Aby nie pobrudzić pięknych dłoni, możesz wrzucić boczniaka do miski i następnie nią potrząsać do czasu aż boczniak sam pokryje się panierką (zobacz na filmie).
    Boczniaki w panierce smażone
  6. Ułóż boczniaki na desce lub tacy, zostaw na 10 min. Po tym czasie delikatnie przygnieć je, aby panierka jeszcze dokładniej przylegała do grzybów.
    Boczniaki w panierce smażone
  7. Smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia lub zbrązowienia, jeśli lubisz bardziej przysmażone.
    Boczniaki w panierce smażone
  8. Gotowe! Można podawać na różne sposoby, np z sosem czosnkowym.
    Boczniaki w panierce smażone
  9. BON APPETIT!
    Boczniaki w panierce smażone
Pozostałe informacje

Boczniaki w panierce smażonePoniżej galeria zdjęć Waszych boczniaków, wg powyższego przepisu. Jeśli chcesz, by pojawiło się tam również Twoje zdjęcie - prześlij je na adres info@NewOldResipes.pl. Dzięki!  

Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *