czwartek, 28 wrześniaBLOG KULINARNY

Boczniaki panierowane – panierka na bogato

Ten przepis na boczniaki panierowane to wynik kilkudziesięciu prób i błędów w drodze do uzyskania idealnej potrawy. Wreszcie się udało!!! Boczniaki w panierce smażoneOczywiście kwestia co jest idealne, to kwestia gustu. Mam jednak nadzieję, że ten przepis na boczniaki do ów gustu Wam przypadnie.

 

Warto wiedzieć też nieco więcej o samym boczniaku, bo grzyb to niezwykły, wraz z jego prozdrowotnymi właściwościami.
„Grzyb jadalny. Owocniki boczniaka dostarczają łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych; wykryto w nich także obecność lowastatyny obniżającej poziom cholesterolu we krwi.” – te informacje możemy wyczytać z Wikipedii.

Boczniaki panierowaneNie ma tam jednak ani słowa o niezwykłych walorach smakowych tego grzyba oraz o naprawdę wielu jego zastosowaniach. Boczniaka możemy przyrządzić nie tylko w postaci smażonej, ale równie pieczonej, duszonej, gotowanej czy grillowanej. Do najpopularniejszych potraw w skład których wchodzi boczniak ostrygowaty są oczywiście flaczki z boczniaka, leczo lub pieczony boczniak, jako składnik sałatek. Trzeba jednak przyznać, że hitem są właśnie boczniaki panierowane, smażone na chrupiąco, podawane na ciepło. W tej formie boczniaki w panierce mogą też być głównym składnikiem wegetariańskich burgerów.

BOCZNIAKI – ciekawostka:

A wiecie, że boczniaki występują na wszystkich kontynentach oprócz Antarktydy, a nawet na części wysp? Do tego są w stanie owocować nawet podczas łagodnej zimy. Można je zbierać w naszych lasach zazwyczaj od października do grudnia. Rosną na próchniejących pniach.

Jeśli chcecie dowiedzieć się o nich więcej – polecam znakomity artykuł Doroty Ziembli TUTAJ.

No dobrze, my tu gadu-gadu, a boczniaki zapewne czekają na przyrządzenie.

ZOBACZ FILM – przepis na boczniaki panierowane:

Poniżej filmu znajdziesz listę składników, proporcje oraz instrukcję przygotowania.

Usmażone boczniaki w panierce możesz podać z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Znakomite będą też jako główny składnik obiadu, zamiast mięsa (same korzyści), podane z ziemniaczkami lub kaszą i surówkami. Świetnie smakują również same, jedynie z dodatkiem sosu czosnkowego.

 

Chcesz wiedzieć więcej o zdrowym odżywianiu? Zajrzyj na stronę Ziołowo i Zdrowo

Hmmm… Zgłodniałem… Idę też usmażyć boczniaki panierowane 😆

Wydruk przepisu
Boczniaki panierowane - panierka na bogato
Boczniaki w panierce smażone
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Boczniaki w panierce smażone
Sposób przygotowania
  1. Witaj. Zaczynamy z boczniakami. Umyj je i odkrój ogonki w taki sposób, by kapelusze były płaskie z dwóch stron. Ogonki są jak najbardziej jadalne, więc możesz również je usmażyć. Jeśli są to bardzo duże i sprężyste ogony, możesz je nieco rozbić. Będą delikatniejsze po usmażeniu.
    Przepis na Boczniaki
  2. Do dużej miski wsyp mąkę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj.
    Boczniaki panierowane smażone
  3. Do drugiej dużej miski wsyp bułkę tartą, pokruszone płatki kukurydziane, sezam i siemię lniane.
    Boczniaki panierowane smażone
  4. Do trzeciej miski wbij 2 jajka i dolej mleko. Całość musi być bardzo dokładnie roztrzepana, tak by nie zostały w całości żadne fragmenty białka jajek.
    Boczniaki panierowane smażone
  5. Czas na panierowanie. Koniecznie zachowaj kolejność: 1. Mąka 2. Jajka 3. Bułka tarta Dzięki temu panierka będzie się trzymać grzybów i nie będzie odpadać w czasie smażenia. Aby nie pobrudzić pięknych dłoni, możesz wrzucić boczniaka do miski i następnie nią potrząsać do czasu aż boczniak sam pokryje się panierką (zobacz na filmie).
    Boczniaki w panierce smażone
  6. Ułóż boczniaki na desce lub tacy, zostaw na 10 min. Po tym czasie delikatnie przygnieć je, aby panierka jeszcze dokładniej przylegała do grzybów.
    Boczniaki w panierce smażone
  7. Smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia lub zbrązowienia, jeśli lubisz bardziej przysmażone.
    Boczniaki w panierce smażone
  8. Gotowe! Można podawać na różne sposoby, np z sosem czosnkowym.
    Boczniaki w panierce smażone
  9. BON APPETIT!
    Boczniaki w panierce smażone
Pozostałe informacje

Boczniaki w panierce smażonePoniżej galeria zdjęć Waszych boczniaków, wg powyższego przepisu. Jeśli chcesz, by pojawiło się tam również Twoje zdjęcie - prześlij je na adres info@NewOldResipes.pl. Dzięki!

 

Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *