Ten przepis na boczniaki panierowane to wynik kilkudziesięciu prób i błędów w drodze do uzyskania idealnej potrawy. Wreszcie się udało!!! Oczywiście kwestia co jest idealne, to kwestia gustu. Mam jednak nadzieję, że ten przepis na boczniaki do ów gustu Wam przypadnie.
Podłoża do uprawy boczniaków znajdziesz TUTAJ (z rabatem!).
Warto wiedzieć też nieco więcej o samym boczniaku, bo grzyb to niezwykły, wraz z jego prozdrowotnymi właściwościami.
„Grzyb jadalny. Owocniki boczniaka dostarczają łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych; wykryto w nich także obecność lowastatyny obniżającej poziom cholesterolu we krwi.” – te informacje możemy wyczytać z Wikipedii.
Nie ma tam jednak ani słowa o niezwykłych walorach smakowych tego grzyba oraz o naprawdę wielu jego zastosowaniach. Boczniaka możemy przyrządzić nie tylko w postaci smażonej, ale równie pieczonej, duszonej, gotowanej czy grillowanej. Do najpopularniejszych potraw w skład których wchodzi boczniak ostrygowaty są oczywiście flaczki z boczniaka, leczo lub pieczony boczniak, jako składnik sałatek. Trzeba jednak przyznać, że hitem są właśnie boczniaki panierowane, smażone na chrupiąco, podawane na ciepło. W tej formie boczniaki w panierce mogą też być głównym składnikiem wegetariańskich burgerów.
Pełen wybór artykułów do kuchni i spiżarni TUTAJ (z rabatem!).
BOCZNIAKI – ciekawostka:
A wiecie, że boczniaki występują na wszystkich kontynentach oprócz Antarktydy, a nawet na części wysp? Do tego są w stanie owocować nawet podczas łagodnej zimy. Można je zbierać w naszych lasach zazwyczaj od października do grudnia. Rosną na próchniejących pniach.
Jeśli chcecie dowiedzieć się o nich więcej – polecam znakomity artykuł Doroty Ziembli TUTAJ.
No dobrze, my tu gadu-gadu, a boczniaki zapewne czekają na przyrządzenie.
ZOBACZ FILM – przepis na boczniaki panierowane:
Poniżej filmu znajdziesz listę składników, proporcje oraz instrukcję przygotowania.
Usmażone boczniaki w panierce możesz podać z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Znakomite będą też jako główny składnik obiadu, zamiast mięsa (same korzyści), podane z ziemniaczkami lub kaszą i surówkami. Świetnie smakują również same, jedynie z dodatkiem sosu czosnkowego.
Chcesz wiedzieć więcej o zdrowym odżywianiu? Zajrzyj na stronę Ziołowo i Zdrowo
Hmmm… Zgłodniałem… Idę też usmażyć boczniaki panierowane 😆
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas gotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
- 500 g boczniaki ostrygowate
- 100 g mąka pszenna
- 100 g bułka tarta
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- 1 łyżeczka pieprz ziołowy
- 1 łyżeczka tymianek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranek
- 1 łyżeczka papryka słodka w proszku
- 1 łyżeczka papryka ostra w proszku
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz czarny
- 2 szt. jajko
- 5 łyżek mleko
- 3 łyżki płatki kukurydziane
- 1 łyżka sezam
- 1 łyżka siemię lniane
- 6 łyżek olej do smażenia
Składniki
|
|
- Witaj. Zaczynamy z boczniakami. Umyj je i odkrój ogonki w taki sposób, by kapelusze były płaskie z dwóch stron. Ogonki są jak najbardziej jadalne, więc możesz również je usmażyć. Jeśli są to bardzo duże i sprężyste ogony, możesz je nieco rozbić. Będą delikatniejsze po usmażeniu.
- Do dużej miski wsyp mąkę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj.
- Do drugiej dużej miski wsyp bułkę tartą, pokruszone płatki kukurydziane, sezam i siemię lniane.
- Do trzeciej miski wbij 2 jajka i dolej mleko. Całość musi być bardzo dokładnie roztrzepana, tak by nie zostały w całości żadne fragmenty białka jajek.
- Czas na panierowanie. Koniecznie zachowaj kolejność: 1. Mąka 2. Jajka 3. Bułka tarta Dzięki temu panierka będzie się trzymać grzybów i nie będzie odpadać w czasie smażenia. Aby nie pobrudzić pięknych dłoni, możesz wrzucić boczniaka do miski i następnie nią potrząsać do czasu aż boczniak sam pokryje się panierką (zobacz na filmie).
- Ułóż boczniaki na desce lub tacy, zostaw na 10 min. Po tym czasie delikatnie przygnieć je, aby panierka jeszcze dokładniej przylegała do grzybów.
- Smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia lub zbrązowienia, jeśli lubisz bardziej przysmażone.
- Gotowe! Można podawać na różne sposoby, np z sosem czosnkowym.
- BON APPETIT!
Poniżej galeria zdjęć Waszych boczniaków, wg powyższego przepisu. Jeśli chcesz, by pojawiło się tam również Twoje zdjęcie - prześlij je na adres info@NewOldResipes.pl. Dzięki!