wtorek, 19 marcaBLOG KULINARNY

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i morelami

Ciepłe, drożdżowe ciasto ze śliwkami i morelami, do tego szklanka mleka lub gorącej kawy… Zapach ciasta unoszącego się po całym domu… Czego chcieć więcej podczas chłodnych, deszczowych dni? 🙂

Ciasto ze śliwkamiTo ciasto, które można jeść non stop, zapominając o kaloriach i zbędnych kilogramach. Najlepiej smakuje z dużą ilością owoców z kruszonką, wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.

ZOBACZ FILM – przepis na drożdżowe ciasto ze śliwkami i morelami:

Poniżej filmu znajdziesz listę składników, proporcje oraz instrukcję przygotowania.

Pochwal się w komentarzu jak wyszło Twoje ciasto ze śliwkami, podziel się wrażeniami z innymi.

Sprawdź również: Jagodzianki z sosem jagodowym

Więcej o zdrowym żywieniu na ZIOŁOWO I ZDROWO

Wydruk przepisu
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i morelami
Ciasto ze śliwkami
Dania Deser
Kuchnia Kuchnia polska
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 50 minut
Czas oczekiwania 1,5-2 godzin
Porcje
osób
Składniki
Dania Deser
Kuchnia Kuchnia polska
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 50 minut
Czas oczekiwania 1,5-2 godzin
Porcje
osób
Składniki
Ciasto ze śliwkami
Sposób przygotowania
  1. Jajka rozbij i wymieszaj na jednolitą masę.
    Ciasto drożdżowe ze śliwkami
  2. W misce rozkrusz drożdże na drobne cząstki. Dodaj cukier, wymieszane jajka, olej, mleko oraz mąkę i sól. Nie mieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 do 2 godzin.
    Ciasto drożdżowe ze śliwkami
  3. Po około 2 godzinach przerośnięte ciasto dokładnie wymieszaj łyżką, do osiągnięcia jednolitej masy.
    Ciasto ze śliwkami
  4. Przygotuj formę do pieczenia. Wysmaruj masłem oraz obsyp bułką tartą. Ciasto przełóż do formy.
    Ciasto ze śliwkami
  5. Na wierzch poukładaj kawałki śliwki i moreli. Sposób ułożenia owoców pozostawiam Twojej kreatywności 🙂 Owoce udekoruj wiórkami kokosowymi.
    Ciasto ze śliwkami
  6. Formę z ciastem włóż do piekarnika. Piecz 50 - 60 minut w 175 stopniach.
    Ciasto ze śliwkami
  7. Po godzinie można rozkoszować się smakiem i zapachem prawdziwego, domowego ciasta drożdżowego, jak u Babci:)
    Ciasto ze śliwkami
  8. Bon Appetit!
    Ciasto ze śliwkami
Pozostałe informacje

Poniżej galeria zdjęć Waszych wypieków, wg powyższego przepisu. Jeśli chcesz, by pojawiło się tam również Twoje zdjęcie - prześlij je na adres info@NewOldResipes.pl. Dzięki!

Udostępnij ten przepis

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *