sobota, 20 kwietniaBLOG KULINARNY

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne są po prostu pyszne. Pasują do wielu potraw, od kanapek, po sałatki. Proste w przygotowaniu i już po 2 dniach możesz delektować się ich wybornym smakiem.

Perfekcyjne ogórki małosolne otrzymasz 2-3 dni po ich przygotowaniu. Są jędrne, chrupiące, aromatyczne, lekko słonawe. Szczególnie polecam wersję na kanapce posmarowanej masłem i serkiem topionym (złoty ementaler to już mistrzostwo świata 😉 ). Znakomite również jako dodatek do smalcu, pasztetu, czy sałatki ziemniaczanej.

Tradycyjne ogórki przygotowuje się w kamionkowym naczyniu lub drewnianej beczce. Jeśli takimi nie dysponujesz, wykorzystaj duży szklany słój. Im dłużej będziesz trzymał ogórki w naczyniu, tym bardziej będą przypominać te kiszone. Niemniej jednak są równie smaczne.

ZOBACZ FILM – przepis na domowe ogórki małosolne:

Poniżej filmu znajdziesz listę składników, proporcje oraz instrukcję przygotowania.

 

Wydruk przepisu
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne
Dania Dodatki
Kuchnia Kuchnia polska
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 2 dni
Porcje
szt
Składniki
Dania Dodatki
Kuchnia Kuchnia polska
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 2 dni
Porcje
szt
Składniki
Ogórki małosolne
Sposób przygotowania
  1. Do wykonania ogórków małosolnych będzie Ci potrzebne kamionkowe/ceramiczne naczynie lub duży słój oraz sparzony wrzątkiem kamień lub inny obciążnik, który posłuży Ci jako obciążenie na talerz do zakrycia ogórków.
    Ogórki małosolne
  2. Czosnek i chrzan obierz i dokładnie umyj wraz z ogórkami i koprem. A następnie osusz.
  3. Przygotowane składniki: liść i korzeń chrzanu, gorczycę, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy i koper układaj na przemian z ogórkami, tak jak w powyższym filmiku.
    Ogórki małosolne
  4. Do przegotowanej wody dodaj sól i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia soli. Zalewę wlej do naczynia z ogórkami. Jeśli chcesz, by ogórki były gotowe wcześniej niż po 2-3 dniach, użyj gorącej wody.
    Ogórki małosolne
  5. Całość przykryj małym talerzykiem, a na końcu połóż kamień lub inny obciążnik, dzięki któremu ogórki wraz z talerzykiem nie będą wypływały na wierzch.
    Ogórki małosolne
  6. Po dwóch dniach możesz delektować się prawdziwym smakiem ogórków małosolnych, które idealnie smakują zarówno jako dodatek do kanapki jak i w sałatce.
    Ogórki małosolne
  7. Bon Appetit!
    Ogórki małosolne
Pozostałe informacje

Poniżej galeria zdjęć Waszych przetworów, wg powyższego przepisu. Jeśli chcesz, by pojawiło się tam również Twoje zdjęcie - prześlij je na adres info@NewOldResipes.pl. Dzięki!

Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *