Ogórki małosolne
Porcje Czas przygotowania
15szt 30minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
10minut 2dni
Porcje Czas przygotowania
15szt 30minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
10minut 2dni
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Do wykonania ogórków małosolnych będzie Ci potrzebne kamionkowe/ceramiczne naczynie lub duży słój oraz sparzony wrzątkiem kamień lub inny obciążnik, który posłuży Ci jako obciążenie na talerz do zakrycia ogórków.
  2. Czosnek i chrzan obierz i dokładnie umyj wraz z ogórkami i koprem. A następnie osusz.
  3. Przygotowane składniki: liść i korzeń chrzanu, gorczycę, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy i koper układaj na przemian z ogórkami, tak jak w powyższym filmiku.
  4. Do przegotowanej wody dodaj sól i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia soli. Zalewę wlej do naczynia z ogórkami. Jeśli chcesz, by ogórki były gotowe wcześniej niż po 2-3 dniach, użyj gorącej wody.
  5. Całość przykryj małym talerzykiem, a na końcu połóż kamień lub inny obciążnik, dzięki któremu ogórki wraz z talerzykiem nie będą wypływały na wierzch.
  6. Po dwóch dniach możesz delektować się prawdziwym smakiem ogórków małosolnych, które idealnie smakują zarówno jako dodatek do kanapki jak i w sałatce.
  7. Bon Appetit!
Pozostałe informacje

Poniżej galeria zdjęć Waszych przetworów, wg powyższego przepisu. Jeśli chcesz, by pojawiło się tam również Twoje zdjęcie – prześlij je na adres info@NewOldResipes.pl. Dzięki!