czwartek, 18 kwietniaBLOG KULINARNY

Chleb z dynią i siemieniem z wypiekacza

Nie ma to jak zapach świeżo wypieczonego chleba, który roznosi się po całym domu. Kiedy już raz spróbujecie pieczywa z własnej kuchni, żaden chleb nie będzie wam już tak smakował… Poniżej przedstawię Wam mój niezawodny przepis na chleb z ziarnami z wypiekacza.

Przepis na chlebCo tak szczególnego jest w przepisie na taki chleb? Przede wszystkim, jak to mawiam: „wiesz, co jesz”. Nie ma w tym chlebie polepszaczy, spulchniaczy, emulgatorów, konserwantów. Pomimo tego świeżość i przydatność do spożycia utrzymuje ten chleb znacznie dłużej, niż te, które mają wiele składników chemicznych (paradoks, prawda?).

Po drugie – ten przepis na chleb można dowolnie modyfikować, zmieniać proporcje mąki, dodawać inne składniki, ziarna, np. sezam, słonecznik, czarnuszka. Można także przygotować go w wersji na słodko z bakaliami, rodzynkami, czy żurawiną. Dobrze smakuje również w wersji z prażoną lub smażoną cebulą czy czosnkiem. Mi szczególnie przypadła do gustu wersja z dodatkiem kminku.

Czas wziąć się za pieczenie…

ZOBACZ FILM – przepis na chleb z dynią i sezamem:

Poniżej filmu znajdziesz listę składników, proporcje oraz instrukcję przygotowania.

Chleb można podawać już na ciepło, kilka minut po wyjęciu z wypiekacza, idealnie roztapia się na nim masło ziołowe lub czosnkowe. A chrupiąca skórka sprawi, że się w nim zakochacie…

Pamiętaj, że chleb dość długo się wyrabia i piecze – zaplanuj jego zrobienie odpowiednio wcześniej.

BRAK WYPIEKACZA:
Jeśli nie masz wypiekacza do chleba – możesz ciasto wyrobić ręcznie, włożyć do formy, pozwolić mu wyrosnąć i piec w rozgrzanym do 175 stopni C piekarniku przez około godzinę, aż stanie się złoto-brązowy z wierzchu. Warto wyjąć go z formy i kilka minut dopiec bez formy, by nie był wilgotny.

Do tego chleba idealnie pasować będzie Wegetariański pasztet warzywny.

Ciekawostki zdrowego stylu życia na stronie Ziołowo i Zdrowo

Wydruk przepisu
Chleb z dynią i sezamem z wypiekacza
Przepis na chleb
Dania Dodatki
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 3,5 godziny
Porcje
bochenek
Składniki
Dania Dodatki
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 3,5 godziny
Porcje
bochenek
Składniki
Przepis na chleb
Sposób przygotowania
  1. Mieszaki wypiekacza posmaruj dokładnie masłem i umieść w formie wypiekacza.
    Przepis na chleb z dynią i siemieniem
  2. Drożdże instant wsyp do formy wypiekacza i zalej serwatką.
    Przepis na chleb z dynią i siemieniem
  3. Odważoną ilość mąki pszennej i żytniej wsyp do formy, dodaj cukier, sól oraz pestki dyni i siemię lniane. Jeśli lubisz inne ziarna również możesz je dodać.
    Przepis na chleb z dynią i siemieniem
  4. Umieść formę w wypiekaczu i uruchom program podstawowy. A teraz znajdź sobie zajęcie na około 3,5 godziny.
    Przepis na chleb z dynią i siemieniem
  5. Po wyjęciu chleba z formy wypiekacza (UWAŻAJ - bardzo gorące!) pamiętaj o usunięciu mieszaków z chleba, przy pomocy specjalnego haczyka.
    Przepis na chleb z dynią i siemieniem
  6. Czas na rozkoszowanie się wybornym smakiem chrupiącego chleba 🙂 Bon Appetit!
    Przepis na chleb z dynią i siemieniem
Pozostałe informacje

Poniżej galeria zdjęć Waszych wypieków, wg powyższego przepisu. Jeśli chcesz, by pojawiło się tam również Twoje zdjęcie - prześlij je na adres info@NewOldResipes.pl. Dzięki!

Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *