Wegetariański pasztet warzywny
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Czas gotowania
1 godzina
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Czas gotowania
1 godzina
Składniki
PRZYPRAWY
Sposób przygotowania
  1. Ugotuj umyte warzywa. Pieczarki gotuj przez 2 minuty (lub sparz je wrzątkiem), marchew – 10 minut, seler – 15 minut. Używając całego selera sprawisz, że pasztet będzie miał jego wyraźny posmak.
  2. Pokrój cebulę i smaż na patelni na oleju ze szczyptą soli do zeszklenia. Następnie dodaj szczyptę pieprzu ziołowego, czarnego i majeranku. Smaż do zrumienienia. Nie zapomnij pomieszać od czasu do czasu 😉
  3. Przestudzone warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Seler, marchew, pieczarki, fasolę, usmażoną cebulę zmiel w maszynce do mięsa lub przy pomocy blendera. Uważaj na palce – pasztet jest wegetariański 😉
  4. Udało się? BRAWO! Zmielone warzywa przełóż do miski, dodaj 2 jaja, masło, część bułki tartej i przyprawy (curry, pieprz czarny, sól, majeranek).
  5. Całość wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt wilgotna – dosyp więcej bułki tartej.
  6. Przełóż całą masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posyp sezamem, który jest tutaj nie tylko dla ozdoby, ale również dla walorów smakowych.
  7. Czas na pieczenie. Do rozgrzanego do 175 stopni C piekarnika włóż formę. Czas pieczenia to około 40-45 min. Brzegi będą już lekko brązowe, a całość może nieco odchodzić od papieru.
  8. Na gorąco pasztet może być znakomitym daniem obiadowym, podawany z ziemniakami lub kaszą i z surówką. Na zimno stanowi idealną przekąskę czy dodatek do kanapek. Bon Appetit!
Pozostałe informacje

Poniżej galeria zdjęć Waszych pasztetów, wg powyższego przepisu. Jeśli chcesz, by pojawiło się tam również Twoje zdjęcie – prześlij je na adres info@NewOldResipes.pl. Dzięki!