Nie ma to jak zapach świeżo wypieczonego chleba, który roznosi się po całym domu. Kiedy już raz spróbujecie pieczywa z własnej kuchni, żaden chleb nie będzie wam już tak smakował… Poniżej przedstawię Wam mój niezawodny przepis na chleb z ziarnami z wypiekacza.
Co tak szczególnego jest w przepisie na taki chleb? Przede wszystkim, jak to mawiam: „wiesz, co jesz”. Nie ma w tym chlebie polepszaczy, spulchniaczy, emulgatorów, konserwantów. Pomimo tego świeżość i przydatność do spożycia utrzymuje ten chleb znacznie dłużej, niż te, które mają wiele składników chemicznych (paradoks, prawda?).
Po drugie – ten przepis na chleb można dowolnie modyfikować, zmieniać proporcje mąki, dodawać inne składniki, ziarna, np. sezam, słonecznik, czarnuszka. Można także przygotować go w wersji na słodko z bakaliami, rodzynkami, czy żurawiną. Dobrze smakuje również w wersji z prażoną lub smażoną cebulą czy czosnkiem. Mi szczególnie przypadła do gustu wersja z dodatkiem kminku.
Czas wziąć się za pieczenie…
ZOBACZ FILM – przepis na chleb z dynią i sezamem:
Poniżej filmu znajdziesz listę składników, proporcje oraz instrukcję przygotowania.
Chleb można podawać już na ciepło, kilka minut po wyjęciu z wypiekacza, idealnie roztapia się na nim masło ziołowe lub czosnkowe. A chrupiąca skórka sprawi, że się w nim zakochacie…
Pamiętaj, że chleb dość długo się wyrabia i piecze – zaplanuj jego zrobienie odpowiednio wcześniej.
BRAK WYPIEKACZA:
Jeśli nie masz wypiekacza do chleba – możesz ciasto wyrobić ręcznie, włożyć do formy, pozwolić mu wyrosnąć i piec w rozgrzanym do 175 stopni C piekarniku przez około godzinę, aż stanie się złoto-brązowy z wierzchu. Warto wyjąć go z formy i kilka minut dopiec bez formy, by nie był wilgotny.
Do tego chleba idealnie pasować będzie Wegetariański pasztet warzywny.
Ciekawostki zdrowego stylu życia na stronie Ziołowo i Zdrowo
Czas przygotowania | 10 minut |
Czas gotowania | 3,5 godziny |
Porcje |
bochenek
|
- 1 łyżeczka masło do posmarowania mieszaków
- 4 g drożdże instant
- 500 ml serwatka
- 325 g mąka pszenna
- 325 g mąka żytnia
- 1 łyżka cukier biały
- 1 łyżka sól
- 50 g pestki dyni lub więcej jeśli lubisz
- 50 g siemię lniane lub więcej jeśli lubisz
Składniki
|
|
- Mieszaki wypiekacza posmaruj dokładnie masłem i umieść w formie wypiekacza.
- Drożdże instant wsyp do formy wypiekacza i zalej serwatką.
- Odważoną ilość mąki pszennej i żytniej wsyp do formy, dodaj cukier, sól oraz pestki dyni i siemię lniane. Jeśli lubisz inne ziarna również możesz je dodać.
- Umieść formę w wypiekaczu i uruchom program podstawowy. A teraz znajdź sobie zajęcie na około 3,5 godziny.
- Po wyjęciu chleba z formy wypiekacza (UWAŻAJ - bardzo gorące!) pamiętaj o usunięciu mieszaków z chleba, przy pomocy specjalnego haczyka.
- Czas na rozkoszowanie się wybornym smakiem chrupiącego chleba 🙂 Bon Appetit!
Poniżej galeria zdjęć Waszych wypieków, wg powyższego przepisu. Jeśli chcesz, by pojawiło się tam również Twoje zdjęcie - prześlij je na adres info@NewOldResipes.pl. Dzięki!