Ogórki małosolne są po prostu pyszne. Pasują do wielu potraw, od kanapek, po sałatki. Proste w przygotowaniu i już po 2 dniach możesz delektować się ich wybornym smakiem.
Perfekcyjne ogórki małosolne otrzymasz 2-3 dni po ich przygotowaniu. Są jędrne, chrupiące, aromatyczne, lekko słonawe. Szczególnie polecam wersję na kanapce posmarowanej masłem i serkiem topionym (złoty ementaler to już mistrzostwo świata 😉 ). Znakomite również jako dodatek do smalcu, pasztetu, czy sałatki ziemniaczanej.
Tradycyjne ogórki przygotowuje się w kamionkowym naczyniu lub drewnianej beczce. Jeśli takimi nie dysponujesz, wykorzystaj duży szklany słój. Im dłużej będziesz trzymał ogórki w naczyniu, tym bardziej będą przypominać te kiszone. Niemniej jednak są równie smaczne.
ZOBACZ FILM – przepis na domowe ogórki małosolne:
Poniżej filmu znajdziesz listę składników, proporcje oraz instrukcję przygotowania.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas gotowania | 10 minut |
Czas oczekiwania | 2 dni |
Porcje |
szt
|
- 15 szt ogórki gruntowe
- 2 l woda woda musi być przegotowana
- 1 szt liść laurowy
- 4 szt ziele angielskie
- 1 łyżka gorczyca
- 2 ząbki czosnek
- 1 szt liście chrzanu
- 2 szt łodyga kopru
- 2 szt korzeń chrzanu może być jeden większy lub kilka mniejszych
- 1 łyżka sól
Składniki
|
|
- Do wykonania ogórków małosolnych będzie Ci potrzebne kamionkowe/ceramiczne naczynie lub duży słój oraz sparzony wrzątkiem kamień lub inny obciążnik, który posłuży Ci jako obciążenie na talerz do zakrycia ogórków.
- Czosnek i chrzan obierz i dokładnie umyj wraz z ogórkami i koprem. A następnie osusz.
- Przygotowane składniki: liść i korzeń chrzanu, gorczycę, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy i koper układaj na przemian z ogórkami, tak jak w powyższym filmiku.
- Do przegotowanej wody dodaj sól i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia soli. Zalewę wlej do naczynia z ogórkami. Jeśli chcesz, by ogórki były gotowe wcześniej niż po 2-3 dniach, użyj gorącej wody.
- Całość przykryj małym talerzykiem, a na końcu połóż kamień lub inny obciążnik, dzięki któremu ogórki wraz z talerzykiem nie będą wypływały na wierzch.
- Po dwóch dniach możesz delektować się prawdziwym smakiem ogórków małosolnych, które idealnie smakują zarówno jako dodatek do kanapki jak i w sałatce.
- Bon Appetit!
Poniżej galeria zdjęć Waszych przetworów, wg powyższego przepisu. Jeśli chcesz, by pojawiło się tam również Twoje zdjęcie - prześlij je na adres info@NewOldResipes.pl. Dzięki!