sobota, 21 grudniaBLOG KULINARNY

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami – prawdziwki

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami – idealne danie na jesień. Wybierz się na grzyby i gdy zbierzesz nieco borowików (prawdziwki lub podgrzybki) – wykorzystaj koniecznie ten prosty przepis.

Zapiekanka ziemniaczana z grzybamiO ile może grzybiarzem każdy nie jest, o tyle smak grzybów lubi większość osób. A jeśli dodatkowo odpowiednio się te smaki zestawi ze sobą – może wyjść nam naprawdę wyjątkowe danie, np. na rodzinny obiad, czy imprezę ze znajomymi. To idealne zestawienie w dzisiejszym przepisie to: ziemniaki, cebula, czosnek, żółty ser i oczywiście grzyby, w tym wypadku prawdziwki.

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami - gotowaGdy analizowałem ten przepis, zastanawiając się, jak sprawić, by był naprawdę genialny, wybitny, nie spodziewałem się, że wyjdzie aż tak dobrze. Tym razem nie będę aż tak krytyczny wobec siebie i powiem Ci szczerze – ta zapiekanka ziemniaczana z grzybami jest naprawdę smaczna. Koniecznie wypróbuj, napisz w komentarzu, jak Ci wyszła, zrób zdjęcia i przyślij je do nas – opublikujemy (mail poniżej).

ZOBACZ FILM – przepis na: zapiekanka ziemniaczana z grzybami:

Poniżej filmu znajdziesz listę składników, proporcje oraz instrukcję przygotowania.

Pochwal się w komentarzu poniżej jak wyszła Twoja zapiekanka ziemniaczana z prawdziwkami, podziel się wrażeniami z innymi.

Sprawdź również: Jagodzianki z sosem jagodowym lub Wege Pasztet

Więcej o zdrowym żywieniu na ZIOŁOWO I ZDROWO

Wydruk przepisu
Zapiekanka ziemniaczana z borowikami
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Czas przygotowania 80 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 80 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Sposób przygotowania
  1. Najpierw wybierz się do lasu uzbierać kilka dorodnych, świeżych prawdziwków (mogą być podgrzybki, kurki lub czerwone koźlaki). Jeśli dopadło Cię lenistwo i nie masz ochoty na grzybobranie, możesz rzecz jasna grzyby kupić.
    Zapiekanka ziemniaczana z grzybami
  2. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo, a następnie pokrój w grubsze plastry.
    Zapiekanka z ziemniakami
  3. Cebulę pokrój na drobne kawałki, czosnek posiekaj. Podsmaż na oleju najpierw cebulę, aż się zarumieni. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
    Zapiekanka ziemniaczana z grzybami
  4. Borowiki oczyść, umyj (jak najkrócej w wodzie) i pokrój w plasterki. Dodaj do cebuli i czosnku. Całość duś (najlepiej pod przykryciem) pod przykryciem ok. 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym, majerankiem.
    Zapiekanka ziemniaczana z grzybami
  5. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj olejem i posyp niewielką ilością bułki tartej.
    Zapiekanka ziemniaczana z borowikami
  6. Na spód naczynia przełóż plastry ziemniaków. Na wierzch wyłóż zasmażone borowiki z cebulą. Całość zalej bulionem warzywnym. Jeśli wolisz wersję mięsną możesz całość zalać rosołem, a wcześniej razem z cebulą dodać kawałki boczku.
    Zapiekanka ziemniaczana z borowikami
  7. Zapiekankę włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.
    Zapiekanka ziemniaczana z prawdziwkami
  8. Pod koniec pieczenia posyp zapiekankę startym żółtym serem i siekaną natką pietruszki. Zapiekaj bez pokrywy, do momentu, aż ser się rozpuści.
    Zapiekanka z ziemniakami
  9. Przed podaniem możesz udekorować zapiekankę świeżymi, pachnącymi ziołami.
    Zapiekanka z ziemniakami i z grzybami
  10. Bon Appetit!
    Zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Pozostałe informacje

Poniżej galeria zdjęć Waszych wypieków, wg powyższego przepisu. Jeśli chcesz, by pojawiło się tam również Twoje zdjęcie - prześlij je na adres info@NewOldResipes.pl. Dzięki! Zostaw komentarz. Z przyjemnością odpowiemy.

Udostępnij ten przepis

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *