Zapiekanka ziemniaczana z grzybami – idealne danie na jesień. Wybierz się na grzyby i gdy zbierzesz nieco borowików (prawdziwki lub podgrzybki) – wykorzystaj koniecznie ten prosty przepis.
O ile może grzybiarzem każdy nie jest, o tyle smak grzybów lubi większość osób. A jeśli dodatkowo odpowiednio się te smaki zestawi ze sobą – może wyjść nam naprawdę wyjątkowe danie, np. na rodzinny obiad, czy imprezę ze znajomymi. To idealne zestawienie w dzisiejszym przepisie to: ziemniaki, cebula, czosnek, żółty ser i oczywiście grzyby, w tym wypadku prawdziwki.
Gdy analizowałem ten przepis, zastanawiając się, jak sprawić, by był naprawdę genialny, wybitny, nie spodziewałem się, że wyjdzie aż tak dobrze. Tym razem nie będę aż tak krytyczny wobec siebie i powiem Ci szczerze – ta zapiekanka ziemniaczana z grzybami jest naprawdę smaczna. Koniecznie wypróbuj, napisz w komentarzu, jak Ci wyszła, zrób zdjęcia i przyślij je do nas – opublikujemy (mail poniżej).
ZOBACZ FILM – przepis na: zapiekanka ziemniaczana z grzybami:
Poniżej filmu znajdziesz listę składników, proporcje oraz instrukcję przygotowania.
Pochwal się w komentarzu poniżej jak wyszła Twoja zapiekanka ziemniaczana z prawdziwkami, podziel się wrażeniami z innymi.
Sprawdź również: Jagodzianki z sosem jagodowym lub Wege Pasztet
Więcej o zdrowym żywieniu na ZIOŁOWO I ZDROWO
Czas przygotowania | 80 minut |
Czas gotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
- 500 g borowik szlachetny prawdziwki lub inne grzyby leśne
- 600 g ziemniak
- 3 szt cebula biała i czerwona
- 3 ząbki czosnek
- 200 g ser żółty
- 0,5 szklanki bulion warzywny
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz czarny
- 1 łyżeczka majeranek
- 1 łyżeczka pieprz ziołowy
- 6 łyżek olej do smażenia i wysmarowania naczynia
- 1 łyżka bułka tarta do posypania naczynia
- 1 łyżka pietruszka natka
Składniki
|
|
- Najpierw wybierz się do lasu uzbierać kilka dorodnych, świeżych prawdziwków (mogą być podgrzybki, kurki lub czerwone koźlaki). Jeśli dopadło Cię lenistwo i nie masz ochoty na grzybobranie, możesz rzecz jasna grzyby kupić.
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo, a następnie pokrój w grubsze plastry.
- Cebulę pokrój na drobne kawałki, czosnek posiekaj. Podsmaż na oleju najpierw cebulę, aż się zarumieni. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
- Borowiki oczyść, umyj (jak najkrócej w wodzie) i pokrój w plasterki. Dodaj do cebuli i czosnku. Całość duś (najlepiej pod przykryciem) pod przykryciem ok. 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym, majerankiem.
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj olejem i posyp niewielką ilością bułki tartej.
- Na spód naczynia przełóż plastry ziemniaków. Na wierzch wyłóż zasmażone borowiki z cebulą. Całość zalej bulionem warzywnym. Jeśli wolisz wersję mięsną możesz całość zalać rosołem, a wcześniej razem z cebulą dodać kawałki boczku.
- Zapiekankę włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Pod koniec pieczenia posyp zapiekankę startym żółtym serem i siekaną natką pietruszki. Zapiekaj bez pokrywy, do momentu, aż ser się rozpuści.
- Przed podaniem możesz udekorować zapiekankę świeżymi, pachnącymi ziołami.
- Bon Appetit!
Poniżej galeria zdjęć Waszych wypieków, wg powyższego przepisu. Jeśli chcesz, by pojawiło się tam również Twoje zdjęcie - prześlij je na adres info@NewOldResipes.pl. Dzięki! Zostaw komentarz. Z przyjemnością odpowiemy.
Sezon grzybowy w pełni także trzeba go wykorzystać :]