Chleb zapiekany z serem
Porcje Czas przygotowania
6osób 20minut
Czas gotowania
25minut
Porcje Czas przygotowania
6osób 20minut
Czas gotowania
25minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Bochenek świeżego chleba pokrój w kratkę lub w romby (z ukosa), ale w taki sposób, by nie przekroić spodu chleba. Możesz również wykorzystać starszy chleb, który zaczyna wysychać – w trakcie pieczenia nabierze ponownie świeżości (miejsca krojenia możesz w takim przypadku dodatkowo wysmarować oliwą lub roztopionym masłem).
  2. W miejsca przekrojone powkładaj mieszankę tartych serów, delikatnie wciskając je do środka chleba. W tym kroku wykorzystaj około 1/3 objętości sera, reszta przyda nam się na kolejną warstwę oraz na wierzch chleba.
  3. Identycznie zrób ze startymi pieczarkami, układając je na serze, pomiędzy cząstkami chleba.
  4. Posyp całość oregano i granulowanym czosnkiem. Jeśli lubisz, możesz też odrobinę posolić lub użyć swoich ulubionych przypraw.
  5. Ułóż teraz kolejną 1/3 część sera do wypełnienia przestrzeni pomiędzy cząstkami chleba.
  6. Całość zawiń w folię aluminiową i włóż do rozgrzanego do 175 stopni C piekarnika na około 15 minut.
  7. Wyjmij chleb z piekarnika i OSTROŻNIE rozwiń folię. Posyp chleb resztą żółtego sera, a także serem pomarańczowym (lub innego koloru). Całości nie przykrywaj już folię. Włóż do piekarnika na kolejne 10-12 minut, aż ser się rozpuści lub przypiecze jeśli lubisz. WSKAZÓWKA! Jeśli lubisz ser przypieczony na wierzchu – obserwuj końcową fazę pieczenia i wyjmij chleb zapiekany z serem w pożądanym momencie – łatwo można go przypalić w ostatniej fazie pieczenia.
  8. Teraz możesz się już cieszyć wraz ze swoimi gośćmi lub bliskimi wybornym daniem. Polecamy podawać z sosem pomidorowym lub ostrzejszym meksykańskim, a także z czosnkowym.
  9. BON APPETIT!
Pozostałe informacje

Poniżej galeria zdjęć Waszych wypieków, wg powyższego przepisu. Jeśli chcesz, by pojawił się tam również Twój chleb zapiekany z serem – prześlij zdjęcie na adres info@NewOldResipes.pl. Dzięki!